2.6. Miešanie a vytrepávanie |
Miešaním a vytrepávaním sa uľahčuje priebeh reakcií v heterogénnom prostredí, a to tým, že sa odkrýva plocha, na ktorej sa navzájom stýkajú reagujúce fázy, a súčasne sa urýchľuje ich vzájomná difúzia. Zväčšia ide o miešanie tuhej fázy s kvapalinou alebo miešanie dvoch nemiešajúcich sa kvapalín, prípadne o miešanie sústavy kvapalina - plyn.
Pri reakciách heterogénnych systémov v malom objeme, prebiehajúcich pri intenzívnom vare, možno niekedy od núteného miešania upustiť, lebo už sám var zmesi zabezpečuje dostatočne premiešavanie.
V homogénnom prostredí sa miešanie urýchľuje difúziou pridávanej zložky.
Osobitne dôležité je miešanie pri operáciách spojených s prestupom tepla; urýchľuje styk celého množstva reakčnej zmesi
s chladiacou alebo ohrievacou stenou a uľahčuje tak dosiahnutie potrebnej teploty i jej udržiavanie. Miešanie zabraňuje
miestnemu prehrievaniu vrstiev, prejavujúcemu sa utajeným varom, pri ktorom môže kvapalina vzkypieť, vystreknúť z aparatúry a vznietiť sa.
Druhy nádob
Nádoby na miešanie môžu byť otvorené alebo uzavreté. Mávajú objem od niekoľkých mililitrov do desiatok litrov
1. Otvorené nádoby - sa používajú pri reakciách prebiehajúcich pri normálnej teplote alebo počas chladenia,
prípadne ak netreba zabraňovať vnikaniu vzduchu alebo vzdušnej vlhkosti:
2. Uzatvorené nádoby - sa používajú ak treba zabrániť vniknutiu vzduchu alebo vzdušnej vlhkosti do reakčného priestoru, alebo ak sa pracuje pri vare:
Na účinnejšie miešanie sa v laboratóriu používajú rôzne druhy miešadiel: