Výskum a vývoj nových procesov na odstránenie nežiaduceho histamínu z vína
Anotácia
Predmetom výskumu preloženého projektu je odstránenie biogénnych amínov, najmä histamínu, z vína. Všetky mechanizmy a postupy navrhnuté v dokumente sú v súlade s princípmi zelenej chémie. Dôraz sa kladie aj na ekonomicky efektívnu a ziskovú stránku realizovaného procesu. V súčasnosti na Slovensku, ani inde vo svete, nie sú dostupné technologické zariadenia na selektívne odstránenie histamínu z vína. Hlavným cieľom projektu je preto vyvinúť technologický postup určený na odstránenie histamínu z vína bez zmeny jeho organoleptických vlastností. Na dosiahnutie tohto cieľa sa použije kombinácia priemyselne zavedených a novo navrhnutých separačných techník s použitím špecifických vysokoselektívnych adsorbentov. Súčasne predmetom výskumu bude aj vývoj komplexných analytických techník, ktoré umožnia v krátkom čase spoľahlivo identifikovať a kvantifikovať biogénne amíny a ďalšie najmä aróma aktívne látky vo víne v jednotlivých stupňoch čistiaceho procesu. Výskum bude v počiatočnej fáze realizovaný v laboratórnych podmienkach a navrhnutá technológia sa bude realizovať v priemyselnom meradle.
Evidenčné číslo projektu
APVV-23-0234 - HISWINE
Doba riešenia projektu
- 01.07.2024 – 30.06.2028
Zodpovedný riešiteľ
- RNDr. Janka Kubincová, PhD. (VUP NPPC)
- RNDr. Jaroslav Blaško, PhD. (PRIF UK spoluriešiteľ)
Pracoviská participujúce na projekte
- Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Výskumný ústav potravinársky, Bratislava.
- Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, Katedra analytickej chémie
Členovia riešiteľského kolektívu
- prof. PharmDr. Josef Jampílek, PhD.
- RNDr. Róbert Kubinec, CSc.
- RNDr. Katarína Chovancová, PhD.
- Mgr. Michal Fulín
- Mgr. Lucia Hojová
- Mgr. Nicolas Milan Michalides
Ciele projektu
Hlavným cieľom je vyvinúť inovatívny technologický proces určený na selektívne odstránenie histamínu alebo iných BA z vína bez toho, aby sa zmenili chuťové a aromatické vlastnosti čisteného vína. Očakáva sa, že nový prístup, ktorý je založený na použití separačných techník a novosyntetizovaného špecifického adsorbentu, bude efektívnejší a výnosnejší ako bežne používané alternatívy výroby nízkohistamínových vín, ktoré sú založené na modifikácii fermentačného procesu. Zároveň bude aplikovateľný na akýkoľvek druh vína. Splnenie hlavného cieľa je podmienené splnením niekoľkých čiastkových cieľov: vyvinúť špecifické analytické metódy zamerané na stanovenie BA, ale aj senzoricky a biologicky aktívnych látok vo víne. Tieto metódy budú slúžiť ako nástroj na kontrolu a sledovanie zmien v obsahu týchto látok, ku ktorým dochádza po aplikácii inovatívneho postupu pri výrobe vína. Ďalší čiastkový cieľ súvisí so syntézou a prípravou špecifických adsorbentov charakterizovaných vysokou afinitou k BA. Rovnako dôležitá bude optimalizácia vstupných parametrov separačného zariadenia ako sú pracovné tlaky a prietoky preparatívnou kolónou s rôznymi typmi adsorbentov, modifikácia podmienok sorpcie a desorpcie. Čiastočným cieľom je aj recyklácia alebo environmentálne prijateľná likvidácia použitých adsorbentov.